Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αξίζει η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις ;

Η ερώτηση αυτή απασχολεί, ειδικά τον τελευταίο καιρό, αρκετούς επαγγελματίες του τουριστικού και ταξιδιωτικού χώρου. Την εποχή που το web 2,0 (πολύ σύντομα έρχεται το 3,0) οι τουριστικές εκθέσεις έχουν καταλήξει σε χώρους που συναντώνται άνθρωποι από την ίδια οικονομική δραστηριότητα αλλά κανείς δεν βλέπει τον πραγματικό πελάτη. Αυτοί που τελικά κάνουν δουλειές είναι οι οργανωτές και οι ξενοδόχοι. Αξίζει πραγματικά να στείλει κανείς ανθρώπους για να χάνουν τον χρόνο τους μιλώντας με τα γειτονικά stands.
Κάνοντας τον οικονομικό απολογισμό μιας τέτοιας προσπάθειας και επένδυσης, οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν εκθέσεις που αποδίδουν και γι αυτό η επιλογή πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Στην Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία, οι εκθέσεις που απευθύνονται στον καταναλωτή (B2C) έχουν θετικά αποτελέσματα. Έτσι τουλάχιστον λένε οι συμμετέχοντες…και ένα είναι σίγουρο. Εκεί έχει κανείς την ευκαιρία να δει το πιθανό πελάτη κατάματα και να σχηματίσει απόψεις.
Φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε το σημαντικό στοιχείο, ότι στις εκθέσεις τουρισμού δίνουμε το στίγμα μας και την επιχειρηματική μας παρουσία. Γι αυτό κάθε τουριστική έκθεση είναι διαφορετική και όλα εξαρτώνται από τις δικές μας προθέσεις. Θέλουμε άμεσες πωλήσεις, να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας με στόχο την αναγνώριση στην αγορά η να δημιουργήσουμε και να συνεχίσουμε ένα όνομα-προϊόν;
Η απάντηση λοιπόν στην αρχική μας ερώτηση δεν είναι και τόσο απλή. ITB, Luxury Travel Expo, World Travel Market, Arabian Travel Market, EIBTM, IMEX, ILTM είναι τα αρχικά σημαντικών events, αλλά η συμμετοχή μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους δικούς μας στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis