Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τοπικές κοινωνίες και τουριστική ανάπτυξη


Το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνου διοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Τοπικές κοινωνίες και τουριστική ανάπτυξη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο «Ξενία».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία «Golfland?» της Νέλλης Ψαρρού και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη δημιουργό, την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Μαρία Κούση και τον Μιχάλη Νικολακάκη, υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Κοινωνιολογίας
Σε σχετικό δελτίο τύπου μάλιστα για την ταινία αναφέρονται τα εξής: «Η ταινία εξετάζει το θέμα, τουριστική ανάπτυξη και γκολφ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, εξετάζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τις αντιδράσεις πολιτών και (οικολογικών και άλλων) οργανώσεων, τις θέσεις των επιστημόνων αλλά και τις προθέσεις της πολιτείας.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε πέντε μέρη της Ελλάδας προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θέρετρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να «πάγωσαν» το θέμα), Χαλκιδική (φορείς προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα).
Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες.
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι προϊόν έρευνας της συγγραφέως και πρώην πανεπιστημιακού Νέλλης Ψαρρού, καθώς και όλων των συνεργατών, που συνεισέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια ανεξάρτητης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και όχι μόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis