Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μία νεκρόπολη διαφορετική από τις άλλες.



Το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του νήματος που εξυφαίνει τον προϊστορικό πολιτισμό της Κρήτης. Η μοναδικότητα του σαν ενιαίος, ανέπαφος από νεότερες ανθρώπινες παρεμβάσεις και ανασκαμμένος στο σύνολο του χώρος, τον καθιστά ιδιαίτερα σπουδαίο.

Η ανασκαφική έρευνα στους Αρμένους Ρεθύμνου, με τη σοβαρότητα, τον ζήλο και την υπομονή που έδειξαν, τόσο ο βασικός ερευνητής Γιάννης Τζεδάκις, όσο και οι εξειδικευμένες ομάδες αρχαιολόγων αλλά και άλλων επιστημόνων που εργάσθηκαν και συνεχίζουν να προσφέρουν γνώσεις, έχουν καταστήσει την νεκρόπολη αυτή σημαντικό κρίκο της αλυσίδας του μακρινού παρελθόντος του νησιού.

Το ανασκαφικό έργο ξεκίνησε το 1969 και έκτοτε η σκαπάνη έφερε στο φως 232 θαλαμωτούς τάφους της ύστερης μινωικής περιόδου, σκαμμένους στο ασβεστολιθικό πέτρωμα του χαμηλού λόφου, κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Η έρευνα αποκάλυψε ταφικές συνήθειες, κτερίσματα, σφραγιδόλιθους, αγγεία και σαρκοφάγους υψηλής αισθητικής, φτιαγμένα σε τοπικά εργαστήρια.

Οι χίλιοι περίπου σκελετοί που βρέθηκαν στους τάφους, αποτελούν πλούσιο ανθρωπολογικό υλικό και δίνουν την δυνατότητα να μάθουμε πάρα πολλά για τις οικονομικές δραστηριότητες, διατροφικές συνήθειες και γενικά τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Σε συνάρτηση με το σημαντικό ιερό κορυφής του Βρύσινα, η περιοχή γνώρισε ανάπτυξη μετά την πτώση των μεγάλων μινωικών κέντρων και ανακτόρων, από το 1400 μέχρι το 1200 π.χ. οπότε και σταδιακά εγκαταλείφθηκε.
Η έρευνα για την αποκάλυψη του οικισμού, στον παρακείμενο λόφο και σημερινό χωριό Κάστελος έδωσε θετικά δείγματα φέρνοντας στο φως, 2 αγροικίες της μινωικής εποχής.

Ρέθυμνο, 24 Απρ. 2012

Γιάννης Κοτζιάνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis