Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Το καλό να λέγεται ….New look η παραλιακή μας.



Υπάρχει μια έκφραση στα γαλλικά που ισχύει σχεδόν πάντα και παντού: « Οι γεύσεις και τα χρώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα». 

Η έκφραση αυτή είναι απόλυτα σωστή, γιατί πράγματι ο καθένας μας έχει την προσωπική του άποψη στα ζητήματα αυτά.

Σε θέματα αισθητικής υπάρχουν όμως πράγματα που φωνάζουν από μακριά κι εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ανεξαιρέτως.
Το καλύτερο παράδειγμα αυτού του είδους, το συνάντησα εδώ στην πόλη μας πριν από μερικές ημέρες και οφείλω να πω ότι μου έδωσε πολύ χαρά και ταυτόχρονα μεγάλη ανακούφιση.

Αναφέρομαι στα νέα προστατευτικά των καταστημάτων της παραλίας (αυτά που αντικατέστησαν τα περίφημα κιόσκια) που μαζί με τα νέα σκίαστρα τους (ομπρέλες) συνθέτουν ένα απόλυτα αισθητικό σύνολο.

Είναι ακόμα έντονα χαραγμένες στη μνήμη μας, οι ατέλειωτες συζητήσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις, διαπληκτισμοί, απειλές, μηνύσεις, πρόστιμα και όλα τα παρελκόμενα, που χαρακτήριζαν χρόνια ολόκληρα την ζωή του Ρεθύμνου γύρω από το πρόβλημα αυτό. 

Δεν ξέρω αν πρυτάνευσε η λογική η η πειθώ δια του εξαναγκασμού αλλά τελικά βρέθηκε η απάντηση και όλοι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. 

Όχι γιατί ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, αλλά γιατί υιοθετήσαμε τελικά τη λύση που εφαρμόζεται στα περισσότερα μέρη του κόσμου, εκεί που επιχειρηματίες και πολίτες σέβονται τον εαυτό τους και ενδιαφέρονται για την αισθητική του τόπου τους.
Χαίρομαι που το πλέον επισκέψιμο σημείου του Ρεθύμνου, απέκτησε την εικόνα που του αρμόζει και αρχίζει να διαφοροποιείται από άλλα κακόγουστα παραδείγματα της χώρας μας.

Καιρός είναι να σκύψουμε τώρα με περίσσευμα θέλησης και γνώσης και πάνω από τα άλλα προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας, όπως είναι η άγρα πελατών, που θεσμοθετημένα απαγορεύεται, αλλά εδώ στα μέρη μας ζει και βασιλεύει.

Ρέθυμνο, 7 Απρ. 2012-04-07
Γιάννης Κοτζιάνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis