Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης


Πάνω στο γύρισμα του χρόνου προς το 2011, στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, στις 28 Δεκεμβρίου 2010, το έργο της Φαλής Βογιατζάκη στο Ρέθυμνο τιμήθηκε «τύχη αγαθή» με βραβείο της Ακαδημίας, διότι «επί τριάκοντα και πλέον έτη τον Κρητικόν Πολιτισμόν διασώζει και εξόχως προβάλλει».
Πραγματικό κόσμημα το μουσείο με το βενετσιάνικο κτίριο του, δωρεά της Φαλής Γεωργίου Βογιατζάκη, που έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ιδρύθηκε το 1974 από τον εκλιπόντα Χριστόφορο Ι. Σταυρουλάκη και την κ. Φαλή Γ. Βογιατζάκη, με στόχο «την έρευνα και συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Ρεθύμνου, τη λειτουργία μουσείου και τη δημιουργία ενδιαφέροντος για τη μελέτη και συνέχιση της κρητικής παράδοσης».
Η επίσκεψη στο γοητευτικό, άριστα αναπαλαιωμένο κτίριο του στο Ρέθυμνο, όπου στην αυλή του σώζονται μέχρι σήμερα το πηγάδι και το περιβόλι με τις νεραντζιές, και η ξενάγηση στις αίθουσές του, όπου εκτίθενται οι συλλογές του μουσείου, προερχόμενες από δωρεές και αγορές, δικαιώνουν το έργο ζωής της προέδρου του.
Οι λαογραφικές συλλογές περιλαμβάνουν υφαντά και εργαλεία υφαντικής τέχνης, κεντήματα, δαντέλες, φορεσιές, κεραμικά, καλάθια, είδη μεταλλοτεχνίας. Υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στις παραδοσιακές καλλιέργειες και στο ζύμωμα και ψήσιμο του ρεθυμνιώτικου παραδοσιακού ψωμιού, καθώς και χώρος αφιερωμένος στα επαγγέλματα που φθίνουν στις μέρες μας και χάνονται, όπως του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή, του τσαγκάρη.
Οι ιστορικές συλλογές του μουσείου έχουν θέμα τα νομίσματα και τον κρητικό οπλισμό. Η Νομισματική συλλογή περιλαμβάνει νομίσματα διαφόρων εποχών που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και μιλούν για την ιστορία της Κρήτης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εντυπωσιακή η συλλογή κρητικού οπλισμού: πέλεκυς του 15ου-16ου αιώνα, ξίφη, γιαταγάνια, σπαθιά, μαχαίρια, πιστόλες, τυφέκια, καριοφίλια, περίστροφα, καθώς και η συλλογή εγγράφων, φωτογραφιών από τις Κρητικές Επαναστάσεις, το Αρκάδι, την εποχή της Αυτονομίας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και λάβαρα, παλαιούς χάρτες και λοιπά ιστορικά κειμήλια.
Η έκθεση των αντικειμένων, με επεξήγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, είχε γίνει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογίας.
Συγχαρητήρια στην Ακαδημία Αθηνών, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας που βράβευσε έργο και δημιουργό μαζί – το μουσείο-διαμάντι της Ρεθύμνης και την «ψυχή» του, την κ. Φαλή Βογιατζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis