Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δεκατρείς συλλογικότητες του νομού Ρεθύμνου, παλεύουν για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής





Δεκατρείς συλλογικότητες του νομού Ρεθύμνου, εδώ και χρόνια παλεύουν για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής.

Στο Αρκάδι, ιστορικό μνημείο  και σημείο αναφοράς που εμπνέει πάντα και ενώνει τους Κρητικούς, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι σε μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των χημικών του πολέμου. 

Όμως εδώ και πολλά χρόνια το Αρκάδι έχει αναδειχθεί επίσης σε σύμβολο της υποκρισίας των  πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχόντων, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους έχουν συντελέσει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής

Δεκατρείς συλλογικότητες του νομού Ρεθύμνου που εδώ και χρόνια παλεύουν για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής αυτού του τόπου συνυπογράψαμε ένα κείμενο 550 λέξεων  με το οποίο καταγγέλλουμε το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Αρκαδίου (τον ΧΥΤΑ –χωματερή Αρκαδίου) και το επίσης μεγάλο έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή γύρω από την Μονή (τα μεγάλα αιολικά πάρκα).

Ο κατ όνομα «ΧΥΤΑ» Αμαρίου (στην ουσία χωματερή Αρκαδίου) δεσπόζει στο ύψωμα νότια της Μονής, σε ελάχιστη απόσταση και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν. 

Σ αυτόν τον ΧΥΤΑ-χωματερή απορρίπτονται ανεξέλεγκτα όχι μόνο οικιακά απορρίμματα αλλά και επικίνδυνα απόβλητα από βιομηχανικές- βιοτεχνικές δραστηριότητες, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα. Τα δύσοσμα, μαύρα ζουμιά της χωματερής κυλούν ανεξέλεγκτα γύρω από την Μονή και μέσω του Αρκαδιώτικου φαραγγιού έφτασαν να ρυπάνουν την θαλάσσια περιοχή του Σταυρωμένου, 13 χιλιόμετρα μακριά.

Τα νερά από πηγές και πηγάδια της ευρύτερης περιοχής, εδώ και χρόνια, είναι ακατάλληλα,   για ύδρευση και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα ακόμα και για άρδευση. Επειδή όμως, δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, οι αρμόδιοι φορείς «εικάζουν» ότι τα υπόγεια νερά δεν έχουν ρυπανθεί! 

Οσο για το νέο σχεδιαζόμενο έγκλημα στην περιοχή, αφορά πενήντα (50) ανεμογεννήτριες με ύψος μέχρι 175 μέτρα που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν γύρω από την Μονή Αρκαδίου!

 Με το κείμενό μας  υπενθυμίζουμε ότι τα τοξικά ζουμιά της χωματερής δίπλα στην Μονή Αρκαδίου και ο χάρτης της ΡΑΕ με τις εκτάσεις που ουσιαστικά χαρίζονται στις εταιρείες για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αποτελούν μέρος μιας πραγματικότητας που διαψεύδει και ακυρώνει  την επίδειξη περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας.

Τρεις χιλιάδες αντίτυπα από αυτό το δισέλιδο κείμενο μοιράσαμε στην μεγάλη συγκέντρωση στο Αρκάδι. Και χρειάστηκε να δώσουμε μάχη για να διαβάσουμε κάποια αποσπάσματα από το μικρόφωνο της εκδήλωσης .

Γνωρίζοντας ότι σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους υπάρχει πάντα μια λίστα σύντομων παρεμβάσεων πήγαμε νωρίς, πριν αρχίσουν να έρχονται τα πούλμαν, για να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε μια σύντομη παρέμβαση. 
Εκεί αντιμετωπίσαμε όχι μόνο την απόλυτη άρνηση (λίστα ομιλητών ή παρεμβάσεων δεν υπήρχε)  αλλά και την καταφανή υπεροψία των οργανωτών με φράσεις του τύπου <<Εδώ μιλάνε μόνο επιστήμονες, δήμαρχοι, ιερείς και εκπρόσωποι νομών>>, <<Είστε εκτός
θέματος>>, <<Να πάτε να κάνετε δική σας εκδήλωση>>.
 Όταν, εκ μέρους των εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής Αρκαδίου και των μελών των συλλογικοτήτων που υπογράφουν το κείμενο, συνεχίσαμε να απαιτούμε να μας δοθεί ο λόγος, αντιμετωπίσαμε ύβρεις, βλασφημίες, ακόμα και προπηλακισμούς.

Οι οργανωτές, αντιμετωπίζοντάς μας ως ταραξίες που θα χαλούσαν μια οικογενειακή γιορτή, προτίμησαν να φωνάζουν, να βρίζουν και να διαταράσσουν οι ίδιοι  την εκδήλωση επί μισή και πλέον ώρα,  από το να μας διαθέσουν δυο λεπτά χρόνο για να διαβαστεί το κείμενο!. 

Κάποια στιγμή, δυο τρεις συναγωνιστές ανέβηκαν στην εξέδρα κι όταν επί τέλους κατάφεραν κάποιοι δικοί μας να ανοίξουν τα μικρόφωνα, κατάλαβε ο περισσότερος κόσμος γιατί δεν μας άφηναν να μιλήσουμε. Και τότε άρχισαν τα χειροκροτήματα.

Τελικώς, η παρέμβαση που επιχειρήσαμε να κάνουμε ανέδειξε άθελά μας την αυταρχική νοοτροπία που έχουν διαμορφώσει κάποιοι μετά από τόσα χρόνια συμπόρευσης με την εξουσία. Οργάνωσαν την μεγάλη αυτή παγκρήτια συγκέντρωση σαν πάρτι ιδιωτικό.   
Με δική τους υπαιτιότητα, κάπου το χαλάσαμε γιατί υπενθυμίσαμε ότι το περιβάλλον είναι ενιαίο και η προστασία του δεν είναι θέμα μόνο μιας εκδήλωσης.  Γιατί υπενθυμίσαμε ότι ο λαός έχει δικαιώματα όσο τα διεκδικεί και αγωνίζεται γι αυτά. Έστω και με τρόπο μη αρεστό σε κακομαθημένους πολιτικάντηδες.

Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ - Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βΑΠΕ δήμου Αρκαδίου -  Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης Ρεθύμνου- Πολιτιστικός Σύλλογος Αμνάτου - Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας - Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας - Πολιτιστικός Σύλλογος Πίκρη - Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου-Δίκτυο  Αλληλεγγύης  Ρεθύμνου  Χωρίς Μεσάζοντες - Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου -Σύλλογος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis