Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλία κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου




Εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου
Ρέθυμνο
 15/03/2014


Η επιτροπή πρωτοβουλίας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, καλεί όλους τους Κρητικούς, όλους τους ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ, να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην Παγκρήτια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 12:30 στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας :

στη σχεδιαζόμενη ‘‘εξουδετέρωση’’ των χημικών όπλων της Συρίας στο ‘‘τρίγωνο’’ της Μεσογείου που σχηματίζουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που επιπλέον σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της τόσο στον Ο.Η.Ε. που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, όσο και τουλάχιστον στις χώρες που άμεσα γειτνιάζουν με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘‘εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα), ώστε και αυτές να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

·           Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, δεδομένου ότι ακόμα και ασφαλείς από χημική άποψη να είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα πιο πιθανά την αποτυχία να καταστραφούν πλήρως όλες οι ποσότητες των όπλων αυτών. Συνεπώς στην απευκταία αυτή περίπτωση, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πιθανότατα και στους υδροφόρους ορίζοντες, και κατ' επέκταση όχι μόνο στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια αυτά, αλλά και στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών  Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».
·           Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που είναι επιβαρυντική της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά θαλάσσιας περιοχής μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των διερχόμενων πλοίων από την περιοχή της Κρήτης.
·           Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

 Η μετάβαση στο χώρο θα γίνει δωρεάν με λεωφορεία.    Στο Αρκάδι θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές ομιλίες και θα υπάρχει συναυλία Κρητών καλλιτεχνών.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΙ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Α/ΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΒΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis