Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τα πρώτα χελωνάκια του 2013 στο Ρέθυμνο Κρήτης.





Την Δευτέρα, στις 15 Ιουλίου, είχαμε την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και για φέτος, που σημαίνει πως τα πρώτα μικρά χελωνάκια βγήκαν με επιτυχία από την πρώτη φωλιά. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα πρώτα χελωνάκια της Ελλάδας εμφανίστηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου.
Τα ίχνη των μικρών χελωνών εντοπίστηκαν από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη διάρκεια της πρωινής τους περιπολίας, που πραγματοποιείται καθημερινά στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα ίχνη, τα χελωνάκια πήγαν με επιτυχία τη θάλασσα, κάτι που δεν είναι πάντα βέβαιο, ιδιαίτερα στις τουριστικές παραλίες της Κρήτης. Ο έντονος φωτισμός, που συνήθως προέρχεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις ή από τα δημοτικά φώτα, γίνεται πολλές φορές η αιτία που τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και ακολουθούν πορεία αντίθετη της θάλασσας, κάτι που οδηγεί στον θάνατό τους. Η συνεργασία του Συλλόγου με τις δημοτικές αρχές και με ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και οι ψάθινοι διάδρομοι που τοποθετούν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδόν σε όλες τις φωλιές του κόλπου Ρεθύμνου, περιορίζουν κατά πολύ το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού αλλά σίγουρα δεν το εξαλείφουν, εφόσον η φωτορύπανση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στη Κρήτη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα χελωνάκια βγήκαν από φωλιά που δεν είχε μαρκαριστεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Και αυτό γιατί φέτος η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας άρχισε ιδιαίτερα νωρίς σε όλες τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, πριν αρχίσουν οι πρωινές περιπολίες των εθελοντών! Αυτό σημαίνει πως η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη άρχισε νωρίτερα από τις 23 Μαΐου που είχε αρχικά καταγραφεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και κατ’ επέκταση η πρώτη φωλιά έγινε στον Πλατανιά και όχι στον Πηγιανό Κάμπο. Αυτό ίσως να οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.(Ρ.Σ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Sharethis